Thursday, November 25, 2010

Sudah-sudahlah..

Ada suatu ketika di waktu malam di Putrajaya,
Dua beradik sedang dalam perjalanan untuk pergi ke Alamanda,
Setibanya di lampu isyarat yang kemudiannya bertukar kepada warna merah,
Si Along yang memandu pun memberhentikan kereta sebagai mematuhi undang-undang dan seterusnya menjunjung rukun negara kita yang keeempat.

Tiba-tiba, tatkala dua beradik tersebut sedang menanti lampu merah itu bertukar kepada lampu hijau,
Dua beradik tersebut mendengar suatu bunyi "BANG",
Yang menandakan bahawa belakang kereta yang mereka naiki telah dilanggar.

Seterusnya, dua beradik ini pun turun bagi melihat keadaan yang lebih jelas,
Mereka melihat sebuah kereta MyVi yang dinaiki oleh dua warga asing,
Lantas, co-driver yakni seorang wanita pun turun,
Kemudian perbualan ini pun berlaku.

Foreigner (F) : why are you guys reverse?
Along (A) : excuse me?
F : yes, you heard me rite? why are u reverse?
A : hello..this road is downhill..how come we can reverse?
F : no..no..no..i saw it. u guys reverse.
Adik (Ad) : excuse me maam. how come we can reverse while the road is downhill? plus, our car is manual gear.
F : no..i know. i saw it. u guys dont lie!
Ad : Excuse me maam. what u said just now?
F : i said dont lie. i know what i saw!
Ad : woman, this is OUR COUNTRY..OUR LAND..we use this road everyday and we know this road much better than you. dont u dare to tell us that we are lying rite now.
F : no..no..dont lie to me.

Melihat kepada keadaan yang semakin tegang dan keadaan kereta yang tidak terjejas,
Si Along pun meminta Si Adik untuk masuk ke dalam kereta dan berlalu pergi.

Situasi di atas adalah situasi tentang betapa celakanya warga asing yang menumpang TUAH di bumi MELAYU ini yang tetap berusaha menegakkan benang yang basah walaupun hakikatnya mereka yang salah. Aku tak paham, kenapalah susah sangat untuk mereka meminta maaf terhadap kesalahan yang mereka lakukan. Dua beradik tersebut tidak mahukan apa-apa yang membebankan si bangsat asing ini. Cukup sekadar permohonan maaf atas kesilapan yang mereka lakukan. Namun, lain pula yang jadinya sehingga Si Adik terpaksa mengeluarkan ayat tersebut kerana tidak tahan dengan sikap kiasu perempuan asing yang sundal itu. Come on lah, dah terang-terang engkau yang salah dan kalaulah betul yang engkau tak salah pun, kenapa engkau pulak yang terhegeh-hegeh nak keluar tapi jantan engkau yang drive tu duduk diam je kat dalam kereta? Susah sangat ke nak mintak maaf?

Kisah ini bukan sekadar di sini,
Tapi banyak juga yang aku dengari dan lihat sendiri,
Tentang manusia yang tak sedar diri,
Menumpang tuah di bumi berdaulat ini.

Engkau ingat engkau siapa,
Cuma datang belajar dan juga bekerja,
Bukannya engkau yang bangunkan ini negara,
Maka hormatlah kami yang berkuasa.

Biadap engkau aku tak tahan,
Kurang ajar engkau pun boleh tahan,
Jenis bangsa yang tak hormat orang,
Nasib engkau baik jumpa kami yang reti hormat orang.

Pada mula aku menyangka,
Orang Arab mesti baik-baik belaka,
Rupa-rupanya sangkaanku meleset,
Padahal mereka lagi teruk dari pelesit.
Aku jadi buntu,
Islam datang dari bumimu,
Al-Quran itu bahasamu,
Muhammad dari kalangan bangsamu,
Mengapa kalian perangai macam hantu,
Mungkin kerana kalian masih berbangsa arab,
Sifat jahiliyah warisan dari moyangmu.

Tak kurang pula orang indonesia,
Tak sedar diri negara porak peranda,
Bila ada sedikit tersilap bicara,
Nun terus Ganyang Malaysia,
Betapa biadapnya bangsamu,
Indon durjana yang tak kenal erti syukur,
Tatkala anak-anakmu susah mencari sesuap nasi,
Bumi Melayu ini tempat engkau mencari rezeki,
Sanggup bergadai nyawa menyorok di dalam peti,
Asalkan dapat lepas sekatan pihak yang berintegriti,
Tapi bila peluang dah diberi,
Engkau merompak, menyamun dan mencuri,
Memang wajar amah-amah itu dimamah,
Kalau ikutkan hati lagi elok dilapah,
Baru mereka tahu yang kita tak mudah mengalah.

Itu belum lagi kisah india dan cina,
Yang dua-dua lagi tak paham bahasa,
Orang dah kata jangan pertikai hak istimewa,
Lagi engkau nak usik harta pusaka,
Raja kami engkau hina,
Bahasa kami engkau kata takkan berjaya,
Agama kami pun engkau tetap nak cuba,
Jangan sampai kami tarik warganegara,
Kerana tetamu tetap tetamu,
Penumpang tetap penumpang,
Sampai satu masa kalian perlu tahu,
Adab menumpang dan adab bertamu,
Supaya kalian sedar siapa tuan yang menumpangkan kamu.

Tapi mungkin juga sebab kita,
Terlampau sangat bagi muka,
Bila mereka cakap dan buat apa yang mereka suka,
Kita masih lagi cakap takpa,
Hati mereka kita masih nak jaga,
Harta kita mereka boleh kongsi bersama,
Tanah kita tetap mereka yang punya,
Akhirnya kita yang merana,

Little India kita bina,
Sanggup panggil Perdana Menteri sana,
Nun penuh bendera mereka,
Macamlah mereka segala-galanya.
Petaling Street pun kita reka,
Untuk samseng-samseng celaka tunjuk kuasa,
Silap sikit pistol dihala,
Sampai kita pula yang dalam bahaya.
Jalan Damai pun apa kurangnya,
Buat bangsa jahiliyah kumpul harta,
Sampai kita sanggup bagi mereka rasa,
Tempat itu mereka punya.

Namun pernah ke kita terfikir,
Di India,
Di China,
Di Indonesia,
Di Arabia,
Hatta di seluruh dunia,
Ada ke inisiatif mereka,
Untuk bina,
Little Malay,
Malay Town,
Malay Center,
atau sekurang-kurangnya
Perkampungan Melayu...

Kita terlalu memberi muka,
Dah tiba masa kita ajar mereka yang bermuka-muka.
Sudah-sudahlah kita menjaga hati,
Dah tiba masa untuk kita berhati-hati.

Kepada semua pendatang, penumpang dan pengemis di bumi Melayu ini,
Kumpul lah segala harta yang kalian mahu,
Kembangkanlah setiap salasilah keturunanmu,
Tapi satu sahaja yang kami pinta,
JANGAN CABAR HAK KAMI!

Tuesday, November 23, 2010

Facebook v Face The Book

Sekarang ni dah masuk bulan November. Ini bermakna peperiksaan akhir tahun atau lebih dikenali sebagai final sedang berada di sekitar penjuru (around the corner). Jadi, aku melihat trend2 rakan-rakan seperjuanganku yang kini sedang giat mentelaah pelajaran demi memastikan matlamat menggenggam segulung ijazah masih berada di landasan yang betul (fuh, berapi siot ayat gua).

Aku mengerti,
Sekarang laman sosial merupakan suatu trendy,
Rata-rata sudah ada akaun sendiri,
Yang tak boleh tak bukak walau sehari.

Maklumlah sekarang ni dah jadi budaya,
Pengaruh laman sosial sudah mula menggila,
Sebab itulah orang selalu lalai dan leka,
Sekali melayari tak ingat pada masa.

Well, seperti tajuk yang diberikan (adoyay, susahla nak tulis style santai2 ni!), facebook memang dah jadi trend mandatori kepada sebilangan orang kita khususnya golongan pelajar. Setiap hari mesti orang akan try jugak cari laptop n connect to internet untuk online atlez sekali sehari supaya dpt tgk facebook masing-masing. Bila dah jadi kebiasaan, perangai ni dah tak boleh nak elak hatta di kala musim peperiksaan (dah lama tak guna perkataan hatta).

Orang akan cakap, jgn buang masa ngadap facebook je. ngadap buku lagi mustahak sekarang ni. Tapi, yang aku perasan, ada jugak baiknya kita ngadap facebook time2 nak exam macam ni. Antara kebaikan2 yang dapat aku senaraikan :

1. Time2 camnilah status2 manusia akan dipenuhi dengan luahan perasaan mengenai kerisauan2 dan kekalutan2 untuk amek exam.

Kebaikan : ini akan membantu adrenaline kita bergerak dengan lebih laju untuk study kerana terkesan kepada status2 yang sedemikian.

2. Time2 camnilah status2 manusia akan dipenuhi dengan info2 yang berkaitan dengan subjek yang dipelajari

Kebaikan : sangat sesuai buat mereka yang baru nak paham apa yang dah dibelajar selama satu semester

3. Time2 camni, akan berlakulah perbincangan ilmiah secara tidak lansung di ruangan wall yang akan menarik ramai orang untuk get into conversation.

Kebaikan : memudahkan mereka yang suka study last minit macam aku ni..hahaha!

4. Time2 camni senang nak cari nota2 yang berkaitan pasal nanti kat status boleh tulis "sape ade notes juris" atau " Enviromental Impact Assesment" macam kat status lyla syahirah.

Kebaikan : Senanglah nak dapat simplified note..tak gitu ayie? =p

5. Pengumuman2 tentang jadual exam akan dibuat oleh class rep atau mpmum macam ashree azhar

Kebaikan : tak payah nak kol office dah pasal nanti akan di tag la..(kemudahan akses secara terus)

6. Time2 camnilah nanti akan ada aktiviti2 mengambil quotation2 tentang menghargai kehidupan atau sebagainya

Kebaikan : akan memberikan motivasi secara dalaman dari aspek mental dan emosi (dengan gaya fadzilah come to me).

7. Time2 ni jugak upacara bawahkira (countdown) akan berlaku.

Kebaikan : menyebabkan kita sentiasa aware dengan kehadiran exam day yang bakal menjelma

8. Time2 ni jugaklah orang2 yang tak pernah bertegur sapa akan bertegur sapa sebab ingin mendapatkan note2 penting mahupun info2 terkini.

Kebaikan : mengeratkan silaturrahim serta melatih ilmu kepolitikan dalam diri seseorang individu

9. Time2 ni juga akan ada status yang meminta makanan mahupun minuman sebagai idaman ketika belajar

Kebaikan : membolehkan kita mengenali jenis2 makanan di malaysia dan tabiat2 unik rakan2 kita seperi craving for apam balik pada pukul 3 pagi..oopps!

10. Time2 ni juga status2 akan dipenuhi dengan kesedaran, permintaan, doa, ampun maaf dan luahan2 impian seperti "i wish i have more time", "nyesalnye", "terasa nak pergi bercuti di austria" dan sebagainya.

Kebaikan : membolehkan kita bermuhasabah diri dan memohon kemaafan daripada semua pihak di samping cara terbaik untuk memberitahu kepada semua orang yang kita nak exam.

Sebenarnya, banyak lagi yang aku nak kongsi tapi dah malas nak taip dah..hahaha
Sekiranya ada penambahan, sila2lah berkonsi ye..

Ape2 pun, all the best to all.

Saturday, November 20, 2010

Andai Aku Terlupa....Ingatkanlah.

Meremang badanku,
Aura seorang negarawan,
Pesanan buat bangsaku.
...................................
video
....................................

Melayu mudah lupa
Melayu mudah lupa
Melayu mudah lupa
Dulu bangsanya dipijak
Melayu mudah lupa
Dulu bangsanya retak
Melayu mudah lupa
Dulu bangsanya teriak
Melayu mudah lupa
Dulu bangsanya haprak
Melayu mudah lupa
Dulu bangsanya kelas dua
Melayu mudah lupa
Dulu bangsanya hina
Melayu mudah lupa
Dulu bangsanya sengketa
Melayu mudah lupa
Dulu bangsanya derita
Melayu mudah lupa
Dulu bangsanya kerdil
Melayu mudah lupa
Dulu bangsanya terpencil
Tiada daulat
Tiada maruah
Tiada bebas
Melayu mudah lupa
Melayu mudah lupa
Melayu mudah lupa
Sejarah bangsanya yang lena
Tanah lahirnya yang merekah berdarah
Ingatlah
Ingatlah
Ingatlah
Wahai bangsaku
Jangan mudah lupa lagi
Kerana perjuanganmu belum selesai

Dr. M (2003)

Parti Keluar Ramai-ramai

Sekarang banyak mata dah lihat,
Banyak telinga yang dengar,
Mulut pun tak sikit yang mengumpat,
PKR dah semakin tenat.

Dulu bukan main gah mereka bersuara,
Lantang bukan kepalang,
Cakap sentiasa menentang,
Perang..Perang..Perang,
Kerana yang benar hanya mereka,
Yang betul hanya mereka,
Demokrasi pun mereka yang punya.

Tapi sekarang,
Seorang demi seorang berpatah arang,
Pemimpin pun seorang demi seorang pecah tembelang.

Si Penasihat dah jadi macam lalang,
Biasalah perangai orang hidung belang,
Bulu saja ayam, padahal perangai macam musang,
Merata dari Amerika sampai ke Australia engkau menjalang,
Mencari sokongan menutup lubang,
Namun tak juga engkau dijulang,
Inilah akibat suka sangat main belakang.

Sang setia isteri tercinta,
Jadilah boneka si suami tamak kuasa,
Gelaran Presiden hanya pada nama,
Sedangkan semua tahu engkau tiada suara,
Bila ada yang datang bertanya,
Engkau hanya mampu senyum saja.

Anakanda pun boleh tahan,
Naib Pengerusi jadi pertaruhan,
Kononnya menyahut panggilan dan seruan,
Sedangkan pemilihan hanya lakonan,
Kini engkau pun dah tak keruan,
Ramai yang sudah meluat dengan janjian,
Kalau dulu doa rakyat sebagi iringan,
Kini berubah menjadi cacian.

Nun dia si perancang durjana,
Tamak haloba, gila kuasa semuanya ada,
Engkau tahu kelemahan semua,
Timbalan Presiden kini pasti engkau punya,
Jelik sungguh melihat permainan sang satria,
Adabnya tiada menghina tokoh negara,
Kini engkau sedar engkau semakin merana,
Mesyuarat tahunan lebih banyak kerusi dan meja.

Nah rasakan!
Gelombang tsunami melanda kalian,
Buat anak-beranak ambil pengajaran,
Semua pengikut dah lari bertempiaran,
Pasal tak tahan agenda kekeluargaan.

Padan muka!
Dulu ligat berdemonstrasi,
Reformasi sana, reformasi sini,
Kononnya keadilan itu paksi,
Sebab itu tubuh parti sendiri.
Tapi semua dah jadi kenangan,
Ingatlah kalian semua hasil serpihan,
Bila dah tiba masa pembersihan,
Tiada apa lagi yang kalian boleh perjuangkan.

Rapuhnya!
Maklumlah dari ranting ke cabang,
Semuanya tak kuat,
Pasal kalian lupa,
Yang utama adalah akar.

Haiiii...
Sedih Pak Brahim melihat kerenah anak, menantu dan cucunya.

Thursday, November 18, 2010

Perbetulkanlah..

Aku paham,
Sekarang ni dah ramai orang pandai,
Yang kerja bagus-bagus pun boleh tahan,
Sistem yang dibuat pun sentiasa berubah,
Supaya hidup kita tak lagi susah,
Mudah-mudahan macam tu lah.

Tapi aku hairan,
Kadang-kadang orang pandai ni pun bodohnya boleh tahan,
Sistem yang dibuat pun aku rasa ada kelemahan,
Macam mana lah dorang boleh tak perasan.

Kisahnye macam ni,
Ada satu hari aku dapat gastrik,
Aku memang tak larat nak bangun,
Dan menambahkan lagi "perfect day" aku,
Aku pun demam jugak hari tu.

So, pagi tu aku ada dua kelas yang terpaksa aku burn pasal aku memang tak larat nak bangun. Lebih kurang pukul 1 baru aku larat bangun dan pergi Pusat Kesihatan Universiti Malaya di Kolej 12. Aku taw kualiti servis kat PK ni sekadar memuaskan tetapi aku terpaksa jugak pergi memandangkan aku tidak punya wang untuk membayar rawatanku. Jadi aku pun pergilah.

Selepas dirawat, aku mintak MC kat doktor tu. Aku cakap kat dia yang aku nak berehat satu hari dan macam tak larat nak pergi kelas. Tambahan pulak, aku dah cakap kat dia yang aku dah miss 2 kelas tadi. Namun, dengan muka tegas dan penuh berintegritinya,
doktor tu tanya, "kenapa u tak pergi kelas?".
Aku pun menjawab, "pasal saya tak larat doktor. Nak bangun pun tak mampu pagi tadi".
"tak bolehla macam tu. u tak pergi kelas baru u mintak MC. sepatutnya salah ni", balas beliau.
"saya paham doktor. tapi pagi tadi saya memang tak larat. sebab tu saya tak pergi kelas" jawabku dengan nada yang masih ada kesopanan dan kesusilaannya walaupun di hati didihnya sudah mula terasa.
"sepatutnya awak kena datang klinik dulu pagi tadi, baru boleh tak pergi kelas", nadanya masih mendatar.
"doktor, kalau saya tak sakit pagi tadi, ofcoz saya pergi kelas doktor", balasku ringkas tapi penuh sinikal.
"tapi tak bolehlah, sepatutnya awak kena pergi kelas, takpun awak kena datang klinik dulu pagi tadi", balasnya yang semakin mengundang buku lali aku.

Dengan hati yang panas, aku nak je cakap, "doktor, kalau saya tak sakit, saya takdenye nak datang klinik", tapi memandangkan yang aku masih waras dan rasa hormat tu masih ada kepada orang tua walaupun dia bukan Melayu, aku pun cakap "takpelah doktor, tak dapat MC pun takpe. janji doktor taw yang saya sakit".

Begitulah kisah aku,
Yang aku pelik kenapalah ada jugak makhluk bodoh macam ni,
Dah cakap banyak kali tapi still tak paham-paham,
Ni doktor, bukannya sebarangan,
Takpun mebi dia ni doktor repeat,
Sebab tu keje dekat PK je, tak mampu nak bukak klinik sendiri.

Mungkin jugak sebab sistem yang buat dia macam tu,
Kena ikut prosedur baru boleh bagi MC,
Tapi sedar ke tak yang sistem kena bagi surat MC ni menyusahkan orang,
Dah memang tak larat, macam mana nak pergi klinik,
Takkan sampai nak kena naik van mayat baru boleh dapat MC,
Aku paham sistem ni untuk elak orang menipu,
Tapi perbaikilah prosedurnya.

Orang pandai dengan sistem yang bagus.

Kena Lagi..

Sekolah Kebangsaan St. Francis,
Itulah nama sekolah rendah aku,
Lokasinya di Sitiawan,
Lebih kurang 15 minit dari rumah aku jika berkereta.

Maklumlah, dah lama tak balik kan,so pergilah melawat sekolah lama sebgai lambang seorang murid yang mengenang jasa budi cikgu-cikgunya. Sebagai bekas ketua pengawas (perlu ditekankan) yang "cukup berdedikasi" dengan rekod disiplin yang bersih (6 bulan kena gantung prefect time darjah 5, mcm mane? mampu?), aku pun berjumpalah dengan cikgu-cikgu aku.

Alhamdulillah, masing-masing masih sihat walafiat. Tak ramai dah cikgu aku yang kekal kat sekolah tu tapi nasib baiklah cikgu-cikgu yang kekal semua kenal aku lagi (azzairi kot, cuwweehh!). Aku ni, kalau pergi sekolah, aku tak minat sangat nak jalan-jalan keliling sekolah atau menjamu selera di kantin, tapi aku sangat suka melepak kat bilik guru (politik mesti kena jaga beb!). so, apalagi, riuh rendahlah bilik guru dengan gelagat aku yang sentiasa menceriakan suasana (hahaha, market kot).

Sampai cikgu-cikgu baru semua pelik, ni betul bekas murid ke atau orang datang buat MLM. Nak buat macam mana, dah lama tak jumpa, katanya. Adalah seorang cikgu aku ni, nama dia Cikgu Rohaida, sekarang dah naik jadi Penolong Kanan, dia lah yang rajin sangat melayan aku. Tu yang cikgu baru semua pelik kerana buat pengetahuan anda yang membaca, Cikgu Rohaida ini tersangatlah terkenal dengan kebrutalannya terhadap anak murid. Malah, untuk melihat dia tersenyum kepada murid-murid pun tersagatlah sukar. Tapi, beliau seperti seseorang yang mempunyai dua identiti bila berjumpa dengan aku.

Kemudian, aku menyembanglah pulak dengan cikgu English aku, Madam Hammah (sori kalau salah eja). Aku baik dengan dia sebab anak dia pun batch aku dan aku dengan anak dia tersangatlah baik (ketika zaman aku belum jadi racist). Aku pun bersembanglah bagai nak rak dengan dia dan dia pun memberi feedback yang cukup baik. Dia ceritalah yang sekarang ni anak dia belajar kat Indon, ambil bidang perubatan. Dia pun cerita la yang skang ni dia dah nak pencen dan tak ketinggalan bercerita mengenai senario semasa sekolah ni. Aku pun ceritalah jugak (tanak kalah beb!) pasal diri aku. Aku amek law kat um, aku join debate, dan macam-macam lagi.

Tapi, saat yang buat aku koyak gler khinzir, bila ktorg dah sembang dalam 20 minit gak la, tiba-tiba dia tanya aku satu soalan yang cukup mengguris perasaan. Ternyata soalan ini telah membuat hati aku luluh dan aku terdiam seketika. Namun, Cikgu Rohaidah yang tersangat brutal itu boleh plak gelak macam esok dah tiada lagi tawa buat beliau. Soalan yang ditanya adalah, ingat ye, soalan ini ditanya selepas 20 minit kami bersembang dan bercerita tentang kehidupan masing-masing.

"Madam Hammah : Eyt, u ni batch AZZAIRI kan? AZZAIRI study kat mane now?"


DANG! KENA AKU!

Wednesday, November 10, 2010

Salah Sangka..

Manusia ini istimewa,
Mereka ada macam-macam pancaindera,
Pemikiran pun tak serupa,
Sebab itu manusia ialah khalifah di dunia.

Disebabkan ada perbezaan,
Ia membawa kepada kelebihan,
Kerana masing-masing akan saling melengkapkan,
Bagi menutup ruang kelemahan.

Tetapi tetap ada juga kelemahan,
Bila ada perbezaan jangkaan dan sangkaan,
Akan membawa kepada pergeseran,
Yang membawa kepada tergurisnya perasaan.

Salah sangka ni bahaya juga,
Persahabatan boleh terjejas,
Percintaan boleh terputus,
Hubungan keluarga pun silap-silap bertaburan.

Aku juga punya salah sangka,
Kadang-kadang sekejap tapi ada juga yang lama,
Benda ini memang bahaya,
Tapi boleh juga dijadikan senjata.

Aku juga sering disalah sangka,
Kataku mudah, sangkaan terhadapku susah,
Bagiku biasa, yang menerima luar biasa,
Buatku gurauan, buatmu gurisan,
Padaku mengerti, yang lain bererti.

Mungkinku salah menginterpretasi,
Keampunan sebagai tanda kekesalan diri,
Jika ini masih belum mencukupi,
Harap hadir memperbetulkan diriku ini.

Kepada teman,
Jangan terasa hati,
Ini hanya salah sangka yang kurang dimengerti,
Kerna percayalah, kau masih teman yang ku sayangi.

Sunday, November 7, 2010

Pengaruh Jahat

Situasi ini adalah situasi antara Mak Long aku dengan anak saudara aku , Thaqif yang berusia 3 tahun.
Maka, pangkat Mak Long aku kepada Thaqif ini ialah Tok Long.

Seperti yang diceritakan oleh kakak saudaraku..

Mak Long : Thaqif, dont be naughty..

Thaqif tidak menghiraukannya...

Mak Long : Thaqif, please dont close the door

Thaqif : You, Shut up!

Mak Longku tergamam seketika kerana dijerkah oleh budak berusia 3 tahun.

...................................

Kalau sekali lihat,
Nampak agak lucu,
Tapi kalau dilihat lagi,
Sebenarnya agak sedih,
Kerana inilah tingkah laku budak-budak zaman sekarang.
Memang usianya baru 3 tahun,
Tapi aku dulu time 3 tahun takdelah perangai macam ni.
Setelah disiasat,
Perkataan itu dipelajari menerusi rancangan kartun yang ditontonnya,
Maka benarlah teori,
Rancangan yang tidak baik boleh mempengaruhi pemikiran kanak-kanak.

....................................

Tapi yang ini aku lagi sedih..

Mak Long menyambung semula kata-katanya..

Mak Long : sebijik macam e dulu..

Untuk pengetahuan, e itu adalah nama panggilan aku.

Maksudnya, aku ni jahat la dulu dan memberi pengaruh buruk..

Kesimpulan :
AKU = RANCANGAN TELEVISYEN BERUNSUR NEGATIF

After Love..



I thought you were my love
I thought you were my everything
I believed that you would be my last love

I laughed only for you
I lived only for you
I believed in your love and that it was happiness

It’s all lies. All lies
Your love for me was all lies
You’ve hurt me so
You left me crying

You said you’ll love only me, protect only me
Your love was all lies
You took away my heart and my love
and leaving me was love

Being loved by one person
Giving love to one person
I foolishly believed that person would be you

It’s all lies. All lies
Your love for me was all lies
You’ve hurt me so
You left me crying

You said you’ll love only me, protect only me
Your love was all lies
You took away my heart and my love
and leaving me was love

To say it was love was a lie
Saying that you loved me was a lie
Saying it was eternal was a lie
Left me Only with the words that she’ll come back
Where did she go
We’re falling further & further apart
I’ll love only you

Just in case you came back, back to me
I can’t love again
Even though you hurt me, and saddened me
I’m waiting only for you

It’s all lies, All lies
Our separation was all a lie
Because you are my love, my all
I’m waiting only for you

Saturday, November 6, 2010

Kononnya Juara..



Dunia hiburan kita taklah sebesar mana,
Tapi bila ada festival tertentu,
Kemeriahannya terasa la juga,
Yang terbaru Festival Filem Malaysia,
Kecoh baru-baru ini tentang anugerah filem terbaik,
Konnonnya MAGIKA tak layak dinobatkan sebagai yang terbaik,
Sampai merajuk sutradara Mamat Khalid,
Katanya ESTET yang layak dijulang,
Maka pergila aku menonton ESTET,
Konon-konon dakwaan beliau ada asasnya..

....................................................

Durasi filem,
1jam 50 minit,
Rumusannya........

Ya, memang layak filem ni menang,
Pertama,
Nilai-nilai yang ditampilkan memang mengikut senario semasa,
Ada bangsa melayu, india dan cina 3 orang - 1 Malaysia,
Jadi, dah ikut saranan kerajaan,
Wajarlah menang.

Kedua,
Lakonan para pelakon juga cukup berkualiti,
Selain menghafal dan melontarkan skrip secara bulat-bulat,
Seperti "kita haruslah mempertahankan kampung kita ini" dan "apa yang berlaku kepada keluarga kita ini",
Aksi yang kaku dan kayu juga merupakan teknik ekspresi yang berkesan,
Maka haruslah menang.

Ketiga,
Plot penceritaan juga sangat kemas,
Ini dibuktikan dengan lagu-lagu pembukaan dan penutup yang menjelikkan,
Ditambah pula dengan selingan babak-babak tak perlu,
Juga kekaburan cerita yang tiba-tiba dah sampai penghujungnya,
Mesti menang punyalah.

Keempat,
Unsur humor yang sangat intelektual dan menghiburkan,
Lawak-lawaknya yang boleh dijangka serta klise,
Hubungkait lawak dengan jalan cerita juga tidak relevan,
Tambahan pula pencedokan lawak-lawak filem luar negara,
Semestinya membawa pembaharuan segar dalam industri filem tempatan,
Sebab itu layak menang.

...................................

Kesimpulan,
Ukurlah baju di badan sendiri,
Aku tertarik dengan respon balas dari Norman,
Elok dijadikan pedoman buat semua warga seni mahupun sesiapa saja,
"kalau filem saya tak menang, saya akan kaji kenapa filem orang lain menang dan apa kelemahan filem saya"

Monday, November 1, 2010

Raja Yang Zalim

Sebuah negara perlu ada seorang ketua,
Agar negara ditadbir adil dan saksama,
Bagi membolehkan rakyat hidup selesa,
Semuanya gembira, tiadanya sengsara.

Ada kisah tentang sebuah kerajaan,
Kisah di sebuah mahligai istana,
Beradabnya raja menaiki takhta,
Segak bergaya di singgahsana.

Pada awal pemerintahan,
Rakyat jelata hidup aman,
Rezeki mencurah berlimpah-limpahan,
Pemerintahan yang berpaksikan keadilan,
Juga taatnya rakyat terhadap pemimpin berdaulat,
Maka mungkin ini berkat dari TUHAN.

Namun,
Entah di mana silapnya,
16 purnama malapetaka menjelma,
Raja yang dulunya saksama,
Kini menjadi sang durjana.

Isi hati rakyat sudah tidak diendah,
Isi hati istana makin lama makin dimamah,
Isi hati kerajaan juga sudah bernanah,
Isi hati negara pula hanya menunggu rebah.

Raja bertindak mengikut nafsu hati,
Disangkanya mulia tapi sebenarnya mati,
Titahnya demi bersama tapi hakikatnya hanya untuk diri,
Gembiranya kepalang tapi sakit rakyatnya tidak terperi.

Mungkin kini sudah tiba masanya,
Raja ini perlu diturunkan takhta,
Tiada guna lagi disembah,
Tiada guna lagi menurut perintah,
Kerna akhirnya raja juga yang berkuasa,
Rakyat juga yang menderita.

Sebab raja tetap raja,
Baginda akan sentiasa di atas selagi berada di takhta,
Kuasanya,
Titahnya,
Daulatnya,
Hanya untuk dirinya.
Baginda tidak akan kecewa,
Kerna baginda punya segala-galanya,
Baginda juga ada pilihannya,
Sebab itu tiada endah darinya.

Rakyat juga perlu bertindak,
Beralihlah kesetiaan kepada raja yang baru,
Angkatlah seorang yang mampu menjaga kalian,
Kerna kelak raja itulah yang menghargai kalian.

Demikian kisah raja yang zalim.